Transurban Headquarters

  • Prize
    Winner in Office Design
  • Company/Firm
    Hassell Studio
  • Designer
    Ingrid Bakker , Scott Walker
  • Lead Designer(Other)
    Meredith Nettleton, Rob Ryan, Chris Free
  • Other Credit
    Photo Credit: Tom Blachford
  • Location
    Melbourne, Australia
  • Project Date
    2019
  • Project Link

The arrival area’s planked, reflective ceiling and bluestone paving project a civic quality, mimicking an urban plaza. Freestanding meeting ?‘pavilions’ with curved glass walls create winding pathways that encourage visitors and employees to explore the whole floor. Full-height visual displays echo roadside billboards showcasing Transurban projects.

A dramatically lit, circular void links across all levels, connecting staff to a bustling hub. With a vaulted timber ceiling, blackened steel railings and more paving, the hub is an engaging space for everyday use and special events.

Like a city’s parks and gardens, planting supports the surrounding architecture. Greenery in clusters of hanging pots and trees nestled in the floor embed and ground the interior landscape.

This workplace represents a distinct shift away from more traditional corporate design toward a space with an authentic, tangible connection to the company’s purpose and place within the community.